HBs jakie badanie

BIAŁYSTOK

Temat: Lęk
Mam pyt.
Od około 18miesiecy, choruję na pewną chorobę,która zaczeła się jak "grypa",
ale nią nie była i której do tej pory nie udało sie zdiagnozowac lekarzom.Po
około roku od zachorowania,przeczytałem o HCV, HBS,HIV i i nnych różnych
chorobach-i wtedy sie zaczeło. Grzebanie po ksiązkach, internecie, robienie
sobie badan, które wyszły wszystkie ujemnie itp. tak sie przejąłem że trudno
mi było sie opanowc.Po kilku miesiacach zaczeły dopadac mnie mysli że jezeli
nie wiadomo co to jest, to mogę nawet umrzec, nie wiedząc na co. Staram sie
o tym nie myslec, jednak podswiadomie, ta mysl cały czas powraca, a mój stan
sie pogarsza.Leżałem nawet w szpitalu, ale badania nic nie wykazały poza
(zacienieniem wnęk płuc), podwyższoną ciepłotą 37,1-37,4.Ostatnio zaczeły
powiekszac sie moje wezły chłonne pod prawą pachą, na szyi (konkretnie
nadobyjczykowe)boli mnie głowa i mam problemy z oczami w postaci czarnych
plamek i wieczornych rozproszen swiatła, do tego wszystkiego jestem
nadciśnieniowcem..Czy może mi ktos udzielić jakiejkolwwiek rady co to może
być.
Dzieki

Źródło: topranking.pl/1849/lek.php



Temat: Wyniki toxo, różyczka
Nie npisalaś jakie są normy w laboratorium, w ktorym robialś badania, ale na
moje oko to wyglada ta, że CMV (cytomegalia)bardzo, bardzo slabiutko dodatnia w
klasie IgG, czyli że mialaś kontak z chorobą i zostaly jakieś przeciwciala,
ktore powinny Cie chronić przed powtórną infekcją. Nie wiem jednak od jakiej
wartości w tym lab. IgG są dodatnie? Nie zrobilaś też IgM, więc nie wiem, jak
jest z bieżącą infekcją. Myślę jednak, ze przy tak niskim IgG nie może być
świeżej infekcji. Za to toxo bardzo wysoko dodatnia w klasie preciwciał co
mogoby świadczyć, że albo świeżo przechorowałaś, albo jesteś jescze w trakcie
infekcji. Zrób koniecznie IgM! Nie wiem, co to jest Rubella? No a HBs ujemny,
czyli go nie ma
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,216,42299532,42299532,Wyniki_toxo_rozyczka.html


Temat: jak często wizyty, badania??
Chodzę na wizyty co 3 tygodnie, co miesiąc badania moczu, na początku toxo,
przeciwciała, glukoza itd. Teraz (18 tc) Mam zrobić ponownie morfologię, HBS i
WR. Badanie ginekologiczne mam za każdym razem, podobnie jak pomiar ciśnienia.
USG miałam kilka razy - prawie przy każdej wizycie - przynajmniej wiem, że
wszystko jest z dzieckiem w porządku.


Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,55155,84787914,84787914,jak_czesto_wizyty_badania_.html


Temat: ciaza po poronieniu
ja poroniłam 14 tygodniowe bliżnięta. brałam duphaston od początku
ciąży,leżałam ( no, prawie)przez półtora miesiąca (przedtem praca na pełnych
obrotach).na samym pocżatku miłam zrobione wszystkie badania -toxo,
cytomegalię, rózyczkę , hbs, brałam kwas foliowy.wszystkie badania w normie
oprócz spadającej morfologii. wyniki z histopatologii miałam
dobre,prawdopodobnąprzyczyną poronienia był duży krwiak. a teraz jestem
kandydatką na pacjentkę dla psychiatry- nie spię, nie jem,płaczę,nie mogę
myśleć o niczym innym,liczę ile teraz miałyby moje dzieci,szpital śni mi się po
nocach.
mój gin stwierdził że czekamy jeszcze jeden cykl i możemy próbować ale ja z
jednej strony bardzo pragnę miećdziecko a z drugiej chyba nie przeżyłabym
kolejnej straty.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,19585,12872179,12872179,ciaza_po_poronieniu.html


Temat: Bezpłatne badania w ciąży?
do Karolcia
no tak państwowy internista wypisze ci skierowanie ale na mocz i morfologie i
tyle a w ciazy robi sie naprawde duzo innych badan wiem bo jestem w 29 tyg. az
sie boje myslec ile bym za nie zaplacila- mocz, morfologia- tak z 3 razy mialam
robione do tej pory, posiew, cytologia, grupa krwi z rh, przeciwciala rh - juz
dwa razy , hbs- juz dwukrotnie, wr,glukoza, glukoza z obciazeniem 50mg, do
tego mialam juz z 5 usg na kase chorych bo sa klopoty - mam przyjsc na usg
jeszcze tak w 32 tyg no i jeszcze kilka badan przed porodem mnie czeka-
oczywiscie badania mam bezplatane bo chodze do panstwowego ginekologa- tylko
raz na usg polowkowe poszlam prywatnie do znanego profesora - wkleje wam link
do rozporzadzenia ministra zdrowia- jakie badania naleza sie kobiecie w ciazy
jesli chodzi na wizyty na kase chorych - czyli panstwowo:
bap-psp.lex.pl/cgi-bin/demo.cgi?id=&comm=jn&akt=nr17146901&ver=-1&jedn=-1
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,10669,25878821,25878821,Bezplatne_badania_w_ciazy_.html


Temat: Potrzebna krew 0 Rh (D-)
podłączę się jeśli można

w tym przypadku każda krew ( rodzaj ) się przydaje :

w krakowie w szpitalu UJ w Prokocimiu ( Szpital Dziecięcy ) brakuje krwi dla
dzieci .. żeby móc oddać krew trzeba ..
GRUPA KRWI NIE WAŻNA - KAŻDA jest potrzebna !!!!!!

Proszę przekażcie tą informację dalej ! Pomożmy dzieciom !!!

* krew można oddać w godzinach od 7:30-14:00
*trzeba być zdrowym
*brak przewlekłych chorób
* nie można zażywać lekarstw na alergie / odczulających
* trzeba się zgłosić po lekkim śniadaniu
*trzeba mieć dowód osobisty / jeśli jesteś krwiodawcą to legitymację
krwiodawczą też
* nie można być w trakcie mięsiączki ( ani 3 dni przed - 3 dni po )
* nadciśnienie tętnicze - ale tylko w trakcie leczenie - czyli leczone
* nie można być po żadnym zabiegu kosmetycznym takim jak : tatuaż / depilacja -
dyskfalifikuje to na 1 rok
* nie można być w ciązy - i do 9 m-cy po ciązy , w trakcie karmienia
* nie można być chorym / po / żółtaczce
* nie można być po przeszczepie
* dodatkowe info pod nr tel : 6582011 w. 1191 do 14:30


dostajemy:
* zaświadczenie do pracy - jest to dla ciebie dzień wolny - ale pełnopłatny !
*badania : podstawową morfologię (chyba ze zdeklarujesz się do następnych
oddawań krwi to pełna morfologia )
* badania wirusologiczne : ALAT, marekry, HIV,OVA, HCF, HBS,

więcej info na stronie www.michalina.freshsite.pl





Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,16217,26411441,26411441,Potrzebna_krew_0_Rh_D_.html


Temat: Chcesz pomóc a nie wiesz jak to zrobić?
Chcesz pomóc a nie wiesz jak to zrobić?
Już niebawem, dokładnie 13 i 14 kwietnia 2005 na terenie Szczecina odbędzie
się kolejna WAMPIRIADA. Akcja ta pod dość krwawym tytułem nie jest skierowana
do żądnych krwi, a wręcz przeciwnie - będzie to wspaniała możliwość dla
wszystkich, zwłaszcza studentów, aby podzielić się najwspanialszym lekiem - krwią.

Miejsce i czas akcji :

Regionalne Centrum Krwiodawstwa i Krwiolecznictwa
al. Wojska Polskiego 80/82 w Szczecinie
w godzinach od 7:00 do 14:00

13 kwietnia zapraszamy studentów Uniwersytetu Szczecińskiego, Akademii
Medycznej i Akademii Rolniczej

14 kwietnia zapraszamy studentów Politechniki Szczecińskiej, Wyższej Szkoły
Humanistycznej, Zachodniopomorskiej Szkoly Biznesu

Szczegółowe informacje dostępne są na naszej stronie internetowej:
www.wampiriada.nzs.szczecin.pl

Studenci z PS, US, ZPSB, WSH TWP, którzy w tych dniach oddadzą krew otrzymają
zwolnienia z zajęć (za zgodą rektorów).

Ponadto wszyscy uczestniczący w akcji będą mieli możliwość wzięcia udziału w
konkursach z atrakcyjnymi nagrodami. Szczegóły akcji oraz regulamin konkursów
na stronie www.wampiriada.nzs.szczecin.pl

Przy każdym oddaniu krwi wykonywane są bezpłatne badania, które pozwalają
wykryć nosicieli wirusa HIV oraz wirusów zapalenia wątroby typu B i C, a także
osoby zakażone kiłą.

Na życzenie otrzymuje się bezpłatne wyniki badań: oznaczenie HBs, Anty HIV,
Anty HCV, USR oraz morfologię krwi, oznaczenie grupy krwi.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,70,22630300,22630300,Chcesz_pomoc_a_nie_wiesz_jak_to_zrobic_.html


Temat: ZPC i co dalej?
czy taka ciąża wymaga stałej kontroli lekarza?? Co jaki czas trzeba go
odwiedzać? Mieszkam w Krakowie, czy powinnam znaleść najlepszego, który
poprowadzi mi ciąże? Na jakie badania Cie skierował, po tym jak okazało się,że
jesteś w ciąży? Brałaś jakieś leki? Ja mam brać tylko ferminatal i za 2 tyg do
niego z wynikami badań na toksoplazmę, różyczkę, grupę krwi, glukoza, morfologia
krwi, mocz badanie ogólne, Hbs,Usr,CMV IgG i Igm.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,1121,90918664,90918664,ZPC_i_co_dalej_.html


Temat: Ile kosztuje szczepienie p/żółtaczce?
Ja mam mieć w najbliższych dniach szczepienie, a na początku kwietnia laparo,
mam nadzieję, że lekarz wie co robi. Robiłam badanie przeciwciał - bardzo
spadły. Muszę dodatkowo zrobić badanie hbs. Zapewne nie wystarczy
doszczepienie, tylko muszę mieć na nowo serie trzech zastrzyków.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,191,20648962,20648962,Ile_kosztuje_szczepienie_p_zoltaczce_.html


Temat: Hbs Ag + , jakie jeszcze badania?
Hbs Ag + , jakie jeszcze badania?
Pod koniec ciąży zrobiłam to badanie i okazało się , że jest dodatnie. Prawie
10 lat temu szczepiłam się przeciw wzwB więc zarazić się mogłam wcześniej (20
lat temu jako dziecko leżałam w szpitalu). Zrobiłam próby wątrobowe - wyniki
prawidłowe, cholesterol odrobinkę powyżej normy (czy to ma jakiś związek z
wątrobą?), watroba w usg prawidłowa. Byłam u hepatologa, który stwierdził, że
na razie, póki karmię dziecko, nic nie robimy prócz kontrolowania
transaminaz, a dokładniejsze badania mogę zrobić za pół roku lub rok jak już
przestanę karmić. A ja nie wiem czy wytrzymam w takim stresie bo teraz spać
po nocach nie mogę.
Lekarza musiałam ciągnąć za język, po wizycie wcale nie jestem mądrzejsza niż
przed...:( Może ktoś mi odpowie - co oznaczają prawidłowe wyniki prób
wątrobowych - czy mogę mieć nadzieję, że moja wątroba nie jest bardzo
uszkodzona przez tego cholernego wirusa? czy mam przewlekłe wzw od 20 lat
(przy prawidłowych Aspat i Alat?) czy jestem prawdopodobnie tylko nosicielem?
No i czy przy tych wynikach które zrobiłam mogę w spokoju poczekać te pół
roku-rok z dokładniejszymi badaniami?
Spanikowana.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,690,26131487,26131487,Hbs_Ag_jakie_jeszcze_badania_.html


Temat: Czy to może być HCV?
Czy to może być HCV?
Od wielu miesięcu mam bóle kostno-stawowe. Była u reumatologa, ale nie
stwierdził reumatyzmu. Nigdy nie miałam dobrej kondycji, ale ostatnio jestem
bardzo osłabiona, łatwo się męczę, ciągle jestem senna. Przy tym jestem
drażliwa, często płaczę. W ubiegłym roku robiłam USG jamy brzusznej. Wyszło
jakies zwłóknienie, ale nikt się tym nie przejął. W listopadzie 2003 przed
gastroskopią robiłam badania na antyHCV i HBS. Wynik był ujemny. Czy powyższe
objawy mogą świadczyć, że jestem jednak zarażona wirusem HCV. Mam 44 lata
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,690,26937986,26937986,Czy_to_moze_byc_HCV_.html


Temat: Anty-HBs > 2000 ???
Przeciwciała antyHBs świadczą o nabytej odporności. Wynik poniej 1000 według
starych reguł dawał pretekst do ponawiania szczepienia, albo do przyjęcia
dodatkowej "przypominającej" jednej dawki szczepienia.

Najnowsze badania wykazują jednak, ze nawet osoby, u których po szczepieniu
poziom HBs spadł do progu wykrywalności są tak samo odporne na zakażenie
wirusem HBV jak osoby z wysokim mianem tych przeciwciał, a ich odpowiedź
immunologiczna po zetknięciu się z wirusem powodującym WZW B powoduje szybki
wzrost przeciwciał HBS. Stąd uważa się coraz częściej, że przyjęcie jeden raz w
życiu pełnego cyklu szczepień (zazwyczaj 3 dawki) wystarcza na długo, długo,
być może do końca życia nawet. Uważa się też, że jedynie brak obecności
przeciwciał niedlugo po zakończeniu cyklu szczepienia może być objawem
niepokojącym, oznaczającym upośledzenie układu immunologicznego.

W Twoim przypadku według starych i nowych kryteriów/standardów nie masz się
czym przejmować, jesteś odporna na WZW B i szczepić się nie musisz.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,690,39554543,39554543,Anty_HBs_62_2000_.html


Temat: wątroba
wątroba
Od dłuższego czasu odczuwam ucisk po prawej stronie brzucha - chyba
watroba.Szczegolnie po obfitym jedzeniu. Czuje ogolne zmeczenie, brak apetytu
i ucisk na 'watrobie' Mam 22 lata. Zrobilem ogolne badania krwi (
morfologia/OB ) i testy na enzymy watrobowe- wszystko ok. Pasożytów
jelitowych tez nie mam. Dodatkowo mialem robione USG jamy brzusznej i tez na
obrazie ponoc bylo ok. Dwa lata temu robilem badania na HCV i HBs i wszystkie
wyszły ujemne. Czy po tych badanich z pełnym spokojem moge przestać zaprzątać
sobie tym głowę Czy to juz przejaw mojego 'hipochondryczenia' ??tak mi w
pewnym sensie dał do zrozumienia moj lekarz rodzinny który przeprowadzał
USG :/ Jestem obecnie swiadkiem jak moja babcia umiera na nowotwór watroby...
i nie chciałbym na skutek jakis zaniedban skazać sie na poważną chorobę :(
P.S.do Pana Naczelnego Prometeusza - jestem pod ogromnym wrażeniem Pana
aktywności na forum i pomocy jaką udziela Pan forumowiczom. Wszystkiego
dobrego pozdrwiam
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,690,54637243,54637243,watroba.html


Temat: Bardzo proszę o pomoc w interpretacji wyników
Mąż powtórzył badania , właśnie je odebrałam.
alat 46 0-40
aspat 37 0-41
bilirubin direct 0,5 0-0,2
bilirubin total 1,64 0-1
HDL 45,6 40-120
LDL 177,4 0-135
cholesterol 224 120-200
CRP 7,5 0-5
gGT 117 15-60
glukoza 98 70-100
Trójglicerydy 100 1-150.

Minął gdzieś tydzień od poprzedniego badania, trochę zrobiłam mu diety, tylko
jedno piwo w międzyczasie.
Czekam na anty HCV i antyHBS (w maju HBS 2006 miał ujemne), w międzyczasie
szczepił się na WZW B.

Niepokoi mnie CRP, gGT i bilirubina. Czy ktoś może mi to objaśnic "ludzkim"
językiem?
Poza tym, czy jest możliwośc, że aspat i alat oraz trójglicerydy tak spadły
przez tydzień(tylko kilka tabletek essentiale forte wziął)?
Wyniki krwi w normie, helico ok, elisa ujemny (powtórzę w piątek). Labolatorium
raczej ok.
I dlaczego LDL tak się podniósł??? Czy to uboczny skutek normowania się reszty
wyników?
Ja mu nawet hormony tarczycy sprawdziłam - są ok. Za badania zapłaciłam w ciągu
tygodnia 260 zł...

Pozdrawiam serdecznie
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,690,55253109,55253109,Bardzo_prosze_o_pomoc_w_interpretacji_wynikow.html


Copyright (c) 2009 BIAŁYSTOK | Powered by Wordpress. Fresh News Theme by WooThemes - Premium Wordpress Themes.